Lidy Derksen helpt mensen met een autisme-spectrum stoornis. Dat zijn kinderen, jongeren, maar ook hun omgeving, zoals ouders en docenten.

Wie is Lidy Derksen?
Lidy Derksen heeft ruim 20 jaar ervaring en is geschoold door onder meer Colette de Bruin (van het handboek Geef me de 5) en Peter Vermeulen, de Belgische autoriteit op het gebied van autisme. Lidy Derksen heeft sterke affiniteit met didactiek, ze heeft een onderwijsbevoegdheid. Vanuit haar praktijk in Gaanderen en Terborg helpt ze mensen uit de gemeente Doetinchem en ruime omgeving. Ook met de andere gemeentes uit de Achterhoek -Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Montferland, Oost Gelre, Oude-IJsselstreek en Winterswijk- heeft Lidy Derksen contracten om zorg te leveren in de Jeugdwet en de WMO.

Wat doet Lidy Derksen?
Lidy Derksen is gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen en jongeren met een autistisme spectrum stoornis.
“Mijn drijfveer is om deze kinderen te helpen een goed leven hebben. Kinderen met autisme komen vaak niet uit de verf, omdat ze alle energie nodig hebben om te overleven. Ik geef ze handvatten om met hun omgeving om te gaan zodat ze hun energie wel goed gebruiken.
Ouders help ik om hun kind met autisme gewoon op te voeden. Maar ook broers en zussen, tot zelfs docenten en elftalbegeleiders, help ik geregeld.”

Voorspelbaar, duidelijk en prikkelarm
Een kind met een autisme spectrum stoornis maakt (over het algemeen) moeilijk contact met andere kinderen, heeft moeite met ordenen en structuur en het verbeeldingsvermogen is verstoord. Door een kind met autisme kan een heel gezin ontregeld raken. Iedereen zit met de handen in het haar of is boos op elkaar. De structuur van het gezin valt weg. “En structuur is juist heel belangrijk voor een kind met autisme. Voorspelbaar, duidelijk en prikkelarm; dat zijn mijn regels om met autisme om te gaan.”

Structuur aanbrengen
“Als ik merk dat het nodig is zorg ik voor een afspraak binnen enkele dagen. Als een gezin mij benadert kom ik bij ze thuis. Ik hou ervan om snel structuur aan te brengen. Dat kan heel praktisch zijn, door bijvoorbeeld samen de afwas te doen of speelgoed op te ruimen. Dan krijg ik soms al de achtergrond van het probleem te horen.”
Lidy Derksen geeft ook huiswerkbegeleiding. “Ik zorg voor een omgeving met weinig prikkels. Zo’n huiswerkgroep is duidelijk: vaste tijdstippen, duidelijke regels. Ik durf wel te zeggen dat huiswerk maken voor hen vaak een pretje is. Het haalt bovendien de strijd hierover uit huis.”
“Mensen zien vaak op tegen de administratie rond hun indicatie en het PGB. Ik help ze er graag mee, maar neem het niet over. Mijn cliënten moeten wel weten waar ze mee bezig zijn.”

Autisme bij volwassenen
“Autisme wordt tegenwoordig vaak op jonge leeftijd geconstateerd. Daarom begeleid ik veel kinderen en jongeren. Maar ook volwassenen kunnen  een autismespectrum stoornis hebben zonder dat ze het weten. Ze lopen vast in het werk of maken vaak ruzie. Collega’s vinden hem of haar egoïstisch, lui of dom. Ik help hen, als ergens in hun levensloop de rek eruit is geraakt. Dat noem ik levensloopbegeleiding.”
“In de huidige wereld wordt verwacht dat iedereen alles gelijktijdig kan doen én overal aan denkt. Maar bij mensen met een vorm van autisme kan gemakkelijk ineens alle energie op zijn. Het werk gaat je prima af. En als je iets goed doet, krijg je meestal iets extra’s te doen. Maar met een autistisme spectrum stoornis kan dat verkeerd gaan. Zo iemand raakt gefrustreerd omdat het ineens niet meer lukt. Dat kan leiden tot depressiviteit.“
“Intelligente volwassenen met autisme hebben geleerd hoe ze om kunnen gaan met hun stoornis. Dat is echter een vermoeiend leven dat altijd ten koste is gegaan van andere kwaliteiten.”
“Ik vind het belangrijk dat mensen geholpen worden, dat ze weer perspectief zien.”

Vaardigheden en ervaring
leerkracht basisonderwijs en (V)SO
onderwijsassistent VO, plannen en structureren
trainingen, cursussen, workshops en opleiding over autisme
Rots en Water trainer
Brainbloks
psycho-eduactie
ontwikkeling van het puberbrein
gezinscoach, opvoedingsondersteuner
coach in communicatie, voorspellend denken en probleemoplossing
verbinder van leefwerelden
verduidelijken van context
tolk, advocaat en ambassadeur voor mensen met autisme en hun omgeving
meedenker voor onafhankelijke brancheorganisatie en kwaliteitsregister ZPOké

Bekijk hier mijn portfolio